Wortels voor de toekomst

Bast voelt zijn wortels in de grond die hij zo goed kent; het steentje dat elke dag kriebelt aan zijn kleinste wortel, de worm die langs hem heen kruipt en de muis die in de holte net boven de grond onder de wortels een holletje heeft.

Op een dag vallen er grote vuurballen uit de lucht. Bast doet zijn best om alle bomen van Vliedberg te waarschuwen maar tevergeefs.


Enkele dagen later wordt Bast samen met zijn zussen en broer neer gepland in een nieuw landschap, Continentas, een land met natte waterige modder. Dit is iets helemaal anders dan de zachte droge grond van Vliedberg. Zullen mijn wortels ooit de plaats krijgen om de grond te doorboren op zoek naar water? Zal het water van deze grond ooit lekker smaken?


Migratie is een faseovergang in het leven die niet zonder slag of stoot loopt. Het is een zeer ingrijpende gebeurtenis in een mensenleven met veel gevolgen. Niet alleen voor de persoon die vlucht, maar voor heel de gemeenschap/context waar deze persoon zich in bevindt.


Een nieuwe omgeving, ander uitzicht, ander voedsel, gemis van personen, geuren en kleuren,...


Vluchtelingen zijn niet alleen op zoek naar huisvesting, maar ook naar nieuwe grond waarin ze hun wortels kunnen laten schieten. De worsteling zich te nestelen in nieuwe grond, gaat vaak gepaard met hoofdpijn, slapeloosheid, angsten,... Dit zijn allemaal gevoelens en gedragingen die normaal zijn in deze abnormale situatie waarin een vluchteling zich bevindt.


Waarom wortels voor de toekomst?

Worstelingen met wortelingen, het verankeren of her-ankeren is een proces van soms een lange adem. Vluchtelingen hierin begeleiden en erkenning geven voor deze gevoelens is essentieel voor de integratie in een nieuwe samenleving.


Enkele methodieken die we gebruiken zijn:

beschermjassen: het inbedden in datgene dat herkenbaar is en er een nieuwe taal aan geven in Belgiƫ

verhalen vertellen/rituelen

psycho educatie: informatie geven over stressklachten

per taalgroep: we werken in de taal van de groep


Met dit aanbod bekijken we in welk soort grond de vluchteling is aangekomen. Door te exploreren naar de grond, de wortels en de stam geven we vluchtelingen water aan de wortels zodat ze de grond steviger aanvoelen en de mogelijkheden vinden zodat hun takken groeien tot een mooie boom.


Heeft je organisatie interesse in dit groepsaanbod? Neem contact.